
Carmona va emmarcar el tema a través de les respostes que els seus alumnes de Primària i Secundària li havien donat. “Massa sovint la resposta només té una direcció: som els adults qui decidim com hem de treure el millor de cadascun dels nostres alumnes quan ells són els protagonistes del seu procés educatiu”, constata. Per això va demanar als seus alumnes com es pot treure el millor d’ells mateixos? Què necessiten del professorat? I quin entorn és el més adequat?
D’entre els aspectes que depenen d’un mateix,el director de l’Escola Garbí Pere Vergés remarca les següents paraules i expressions suggerides pels alumnes: “aprendre dels errors, autoestima i valoració d’un mateix, acceptació de la imatge personal, perseverança, l’esforç, metes (somnis, il·lusions), conèixer els propis punts febles, tolerància a la frustració, fortalesa enfront de les crítiques, suport mutu, no ser egoista, pensar en positiu, amistat, estima mútua”. Carmona fa notar que “els alumnes tenen interioritzats valors com l’esforç i la perseverança que tanta polseguera aixequen sovint al nostre debat educatiu” i per això advoca per “generar entorns i activitats que fomentin aquests hàbits”.
Pel que fa al que els alumnes consideren que l’escola i l’entorn els han d’oferir, en destaca: “reconeixement i valoració, activitats dinàmiques, suport davant de les dificultats, treball en equip, objectius clars, participació (decisions, activitats, objectius i metes), entorn proper (“familiar”), estima (“sentiments”), respecte”.
Les condicions que els alumnes troben “fonamentals” per donar el millor de si mateixos són “valoració, entorn proper i familiar i autoestima”. Per Carmona la valoració és “unfactor extern que han de garantir els educadors” i observa que “una valoració positiva va relacionada amb l’esforç i la perseverança”. Remarca que l’entorn proper i familiar “depèn d’un mateix i dels altres, ja que va estretament relacionat amb el clima de convivència del centre i el rol de participació i de l’aplicació del projecte de drets i deures”. Finalment, sosté que l’autoestima “és un factor que depèn d’un mateix, molt lligat a la valoració i l’entorn, que cal treballar i conrear”.
L’escola com un gran mercat
Carmona considera que el docent ha d’analitzar la classe per conèixer els seus alumnes i les seves necessitats, en base a un “reconeixement de la diversitat de l’aula com a factor clau”. Remarca que “si els alumnes se senten protagonistes, estimaran els aprenentatges”, però opina que “si es considera que el més important són els coneixements i les competències bàsiques, no es podrà avaluar per competències –no exclusivament les matèries, doncs- ni programar les intel·ligències múltiples, més enllà de la matemàtica i la lingüística que són les intel·ligències més desenvolupades”. El director de l’Escola Garbí Pere Vergés defensa que cal que els centres escolars desenvolupin les intel·ligències múltiples a través de les potencialitats dels alumnes en la plàstica, la dansa, el teatre, les emocions, etc.
“L’escola ha de ser un gran mercat que, quan el travesses, no et deixa indiferent”, exemplifica Carmona, que es pregunta “per què l’escola anul·la tant la creativitat?” i s’aferra “a les agrupacions tancades d’alumnes”. Per contra, insisteix en la necessitat de desenvolupar experiències de treball escolar reeixides com programar en el context de les intel·ligències múltiples; practicar el servei-aprenentatge; promoure la participació de l’alumnat als òrgans de govern de l’escola i la seva presa de decisions; el treball en grup i l’aprenentatge cooperatiu; l’educació de les emocions (el coneixement del jo i els altres); la participació de l’alumnat en la distribució del mobiliari de l’aula i la concepció de l’espai escolar, més enllà de les “aules clàssiques”.
L’escola desitjada
Carmona va cloure la seva intervenció assenyalant elements que els seus alumnes havien indicat de com els agradaria que fos la seva escola. Entre el llistat de desitjos hi ha: “Ens agradaria una escola on hi haguessin sofàs per seure; on els mestres no cridessin mai; que quan estiguem tristos ens alegressin amb activitats divertides; que ens ajudessin a tranquil·litzar-nos i relaxar-nos; que els professors juguessin amb nosaltres; on cadascú pogués triar la seva feina o projecte a fer; que hi haguessin molts concursos, no només per Sant Jordi; que hi haguessin animals o mascotes a les classes; que sortíssim abans per poder jugar; aprendre jugant; no només seguir el llibre, fer altres tipus d’activitats; triar matèries optatives; que hi hagués música per relaxar-nos; que ensenyin tècniques per estudiar; fer reforç i ampliació pels que tenen més dificultat; fer convivències cada trimestre; arreglar el que s’espatlla o es fa malbé; servei d’atenció al client, per quan hi ha problemes; treballar amb les TIC; aprendre en grup, amb canvis sovintejats del grup de treball…
Carmona sosté que els alumnes “no demanen la lluna, però demanen que els escoltem, que es tingui en compte la seva opinió, els seus sentiments, les seves necessitats” i que per fer-ho possible “només cal una mica de sentit comú i d’estima pels nostres alumnes i la nostra feina”.
En una intervenció molt vivencial, Núria Rodríguez va argumentar que “per a moltes criatures, l’escola és una segona oportunitat a la vida”, perquè “amb la vida acabada d’estrenar, hi ha molts infants que surten a jugar la partida de viure amb cartes molt dolentes”. En aquest sentit, destaca que “molts tenen la sort de trobar a l’escola la mirada amorosa, el respecte i la confiança que no troben enlloc més” i que “si més no, aquest hauria de ser un dels grans reptes de l’escola”, on “la vida és diversitat”.
Es pregunta “com la mestra o el mestre pot escoltar el batec de cada criatura?” i admet que el docent “moltes tardes marxa a casa amb la insatisfacció per no haver arribat a …, no haver tingut prou espai per escoltar, per haver respost mecànicament a…. i no haver entès el que realment li estaven dient” determinats alumnes i que “al matí següent torna amb la llista interna de propòsits per a cadascun”. La psicopedagoga i mestra d’Infantil de l’Escola Fructuós Gelabert sosté que “l’èxit escolar i la intel·ligència no estan directament lligats” mentre que, per contra, “l’autoestima i l’èxit ho estan estretament”.
“Si em sento valorat, estimat, considerat, respectat…, tinc ganes de posar en joc el millor de mi, de provar, d’esforçar-me en allò que costa, d’actuar també amb respecte, confiança… És una taca d’oli que s’escampa…”, conclou.
Per la seva part, Pepita Ramèntol, del Grup de Mestres de l’Alt Urgell i Cerdanya de la FMRPC, a la llum del Compromís ètic del professorat, va destacar la importància de reconèixer amb normalitat la diversitat de l’alumnat. “Cadascú té la seva història, els seus orígens, les seves vivències, les seves qualitats, el seu caràcter… que el fa diferent, el fa únic. Cal conèixer-ho i acceptar-ho, i treballar per desenvolupar al màxim les potencialitats de cadascú com a base de l’acció tutorial”, afirma. Ramèntol destaca la necessitat de “crear un ambient on predominin la tranquil·litat i la calma, on es confiï en les potencialitats de cadascú, on es respectin els diferents ritmes d’aprenentatges, on es propiciïn la cooperació i la col·laboració”. Argumenta que això pasa també per “conrear els valors de l’esforç i la constància en l’alumnat, així com la consciència de responsabilitat i de construcció tant personals del propi aprenentatge com col·lectives, ja que aprenem dels altres i amb els altres”.
com treus el millor d'un?
ResponderEliminarExposant i altivant el millor de cadascú, alhora que treballa en la reconducció dels "defectes".
Seria un ítem molt general per començar-hi a reflexionar, oi?
Anna Martínez Morell
Penso que per treure el millor d'un, t'has de conèixer i per tant com diu la companya, expossar tot el que tens, i deixar-te aconsellar. Obrir els ulls per agafar tot lo bo que hi ha al teu voltant!
ResponderEliminarPatricia Muñoz
Jo, també penso que per treure el millor de tu mateix, primer has de conèixer amb el que comptes, t'has de conèixer i creure amb tu. I sempre creure-hi d'una manera positiva, doncs si creiem positivament transmetrem positivament i treballant amb infants i joves considero que és realment important perquè els hem d'animar, motivar, empenyer,...i segur que el procés d'ensenyament aprenentatge serà més ric, més positiu.
ResponderEliminarHi estic molt d'acord; és increïble tot el que poden fer aflorar els nostres alumnes quan hi dipositem expectatives positives, quan els motivem i els fem veure del que realment són capaços de fer.
ResponderEliminarSens dubte, per treure el millor d'algú és creure en aquella persona, és valorar i potenciar la seva capacitat, també ajudar-la a optimitzar els altres aspectes.
Com per exemple en l'esport; quan un jugador motivat constantment pel seu entrenador, a més veu el seu esforç valorat, els èxits reforçats i els fracassos com a oportunitats per millorar i continuar, aquest jugador és imparable i treu tot allò latent de dins seu.
Estic d'acord amb el que heu exposat i el que després han dit les companyes, crec que una tasca important del mestre és creure en les potencialitats d'aquells alumnes que té davant la seva aula, voler que siguin millors dia a dia no només ensenyar sinó aprendre d'ells també és un bon factor per millorar l'educació. Els petits ens tenen molt a dir, tenir-los sempre en compte!
ResponderEliminarEstic totalment d'acord amb el heu dit, treure el millor de un mateix és creure en un mateix, ser positiu, confiar en les mateixes capacitats, no creure res impossible. També estic d'acord en que hem de creure en totes aquelles potencialitats que tenen els nostres alumnes i que desconeixem, l'objectiu del un bon professor és descobrir-les i que el nen les descobreixi per tal de aconseguir els seus objectius en l'aprenentatge.
ResponderEliminarEn relació al què s’ha estat dient sobre la importància de dipositar expectatives positives a l’alumne, voldria compartir la següent història:
ResponderEliminarL’elefant, la soga i l’efecte Pigmalió
“Mentre algú passejava pel zoològic, es va aturar, confós, al adonar-se de que als elefants només els retenia una corda molt prima lligada a una de les seves potes, sense cadenes ni gàbies. Era obvi que els elefants podien trencar la soga que els lligava en qualsevol moment, però per alguna raó no ho feien. Es va apropar a un treballador del zoològic en busca de respostes i aquest li va dir:
- Quan són molt petits, usem una soga de la mateixa mida per lligar-los i, en aquella edat, és suficient per retindre’ls. A mesura que creixen, segueixen creient que no poden escapar; creuen que la soga encara els reté, així que mai intenten alliberar-se.
La resposta va sorprendre molt a l’individu: els elefants podien alliberar-se d’allò que els lligava en qualsevol moment, però el fet de creure que no podien era suficient per mantenir-los paralitzats.”
Amb aquesta parabòla, volia fer referència al fet de que les creences i expectatives de l’entorn respecte a l’individu afecten a la seva conducta de tal manera que es provoca en aquest la confirmació de les seves expectatives. Dit d’una altra manera, els alumnes, i tots nosaltres, actuem moltes vegades igual que aquests elefants. Quan una persona creu que no és capaç d’aconseguir un cert objectiu, la seva autoestima disminueix, i, en conseqüència, deixa d’intentar-ho i es torna cada vegada menys capaç d’aconseguir-ho.
En resum, si dels alumnes esperem grans coses, és més probable que intentin respondre a les nostres expectatives realitzant esforços més alts, que, com a conseqüència els ajudaran a aconseguir èxits més alts.
“L’home és l’únic que no només és tal com ell es concep, sinó tal com se’l estima [...], l’home no és altra cosa que el què es fa d’ell”.
(Jean-Paul Sartre, 1905-1980).
gràcies a tothom per participar! Rosa m'ha agradat molt la metàfora que has utilitzat i crec que tens tota raó en el que expliques.
ResponderEliminarJudith Ribó
PAU LLOVERA NAVÉS
ResponderEliminar1.- Oferint a tothom la pràctica de moltes i diverses activitats. De què serviria ensenyar només les matèries de tota la vida a persones que tenen gran potencialitat en altres especialitats menys reconegudes en l’escola?
2.- Creant un perfil personal i professional de cadascun dels alumnes per conèixer en què es desenvolupa millor.
3.- No menyspreant les capacitats de ningú. No té menys merit una persona excel•lent en dança que en matemàtiques. La qüestió recau en saber potenciar allò en el que destaca.
4.- Aconseguir que les persones que destaquin en qualsevol àmbit es puguin rodejar de professionals per millorar la seva condició.
5.- A l’aula, crec que cal trobar un equilibri raonable entre l’atenció a les necessitats educatibes i, alhora, sense descuidar la potenciació de qui té grans facultats.
I si a Michael Jordan mai li haguessin deixat agafar una pilota de bàsquet?